Over B.C. Vossenberg

Onze vereniging is in de zestiger jaren ontstaan vanuit de Pabo "de Vossenberg" die gevestigd was in het tegenwoordige studiehuis van het Markland College aan de Pagnevaartweg te Oudenbosch. Op de Vossenberg werd in die jaren veel aan sport gedaan en de opleiding voor onderwijzers had daarin een landelijke bekendheid. Basketbal was in opkomst en werd ook op de Pabo populair. Door goede relaties van de gymleraren met enkele oud-basketballers in Breda werden wat wedstrijden georganiseerd tussen Bredase basketballers en studenten van de Vossenberg. Hieruit ontstonden Breda Pioniers - het huidige Barons - en B.C. Vossenberg.


Enkele spelers uit de beginjaren: Cees Dam, tegenwoordig directeur van basisschool "de Klaverweide" in Roosendaal; Theo Takx, jarenlang speler en aanvoerder en later trainer/coach van het eerste herenteam; Cor Kuypers, die later een centrale rol ging spelen in de groei van Blauwwit; Cees Gorissen, Marius van Straten, Ad Hopstaken, Stef van Roemburg. Zij allen studeerden aan de Vossenberg en werken nog steeds in het onderwijs.

In 1974 wilden mijn zoon Niels en zijn vrienden o.a. Huib Willers en Marc van der Vorst ook graag gaan basketballen. Samen met Theo Takx die de training zou gaan geven, werd een aspirantenteam opgericht. Een speler van dat team die nog steeds actief is bij onze vereniging was Hans Dekkers. Een jaar later was de aanwas bij de groep zo groot dat dit team moest worden opgesplitst in een aspirantenteam en een juniorenteam (kadetten kende de Bond toen nog niet). De grote doorbraak was echter de opening van de sporthal "de Beuk" in 1976.
Veel nieuwe leden traden toe. B.C. Vossenberg was geen schoolclub meer! Voor het eerst werden meisjes lid. Theo Takx nam de training van dit eerste meisjesteam op zich. Bekende namen uit dit eerste meisjesteam omdat ze nu nog zelf spelen of hun kinderen: Yvonne v.d. Vorst-Vermaesen, Honorée Rampaart-Groels, Pascale Becht-Groels.

Het minibasketbal was in opkomst en in augustus 1980 werd onder mijn leiding gestart met een meisjes- en een jongensteam. Een heel nieuwe ervaring, omdat vanaf toen ook ouders bij het clubgebeuren werden betrokken. Enkele aardige anekdotes uit die tijd: de 3 secondenregel gold toen ook voor de mini's. Omdat één van de meisjes wel erg lang in de bucket stond, werd er door de coach geroepen: "Nicole, eruit!". Huilend kwam Nicole op de bank zitten en zei: "Ik was er pas net in!". In een wedstrijd werd er wel erg veel gedribbeld (komt nog steeds voor!). Ik riep van de kant af: "Niet meer dribbelen!"; en een jongetje die de bal uit de rebound ving, liep met de bal onder zijn arm het veld over en scoorde aan de overkant.

 

In mei 1981 slaagden Hans Dekkers, Theo Takx en Niels Groels voor het examen trainer A. Hierdoor konden meer teams deskundige training krijgen. Theo Takx ging het eerste herenteam trainen en coachen en Hans Dekkers en Niels Groels zijn tot op vandaag nog steeds zeer actief.
In mei 1981 werd gestart met het recreantenteam. Veel mannen uit Oudenbosch hebben in dit team gespeeld, maar fysieke problemen mede ten gevolge van de leeftijd zorgden ervoor dat dit team steeds werd verjongd. Op dit moment spelen in dit team enkele ouders van jeugdleden en oud-spelers van vroegere seniorenteams.

In seizoen 1981/1982 namen 16 teams van onze vereniging deel aan de competitie. We hadden dan ook meer dan 150 leden! Ook sportief gezien waren de tachtiger jaren prima. Heren 1 ging steeds beter spelen mede door de inbreng van enkele uitstekende Belgen: o.a. Dominique Willekes, Michel Swinnen en Christ van Gool. Later zouden er veel meer Belgen komen van wie het peil veel lager was. Deze te grote inbreng heeft de club geen goed gedaan.
Het eerste damesteam promoveerde naar de overgangsklasse en speelt daar nog steeds een prominente rol. Het meest opmerkelijke van die jaren was dat onze jeugd alsmaar sterker werd. In 1985 werd het jongens-miniteam in Waalwijk zuidelijk kampioen. In 1987 werd dit succes in Boxmeer herhaald. Enkele nu nog bekende namen uit dit team: Fred Tims, Eric van Mechelen, Rudolf en Ronald Meulenberg, Jacco Snepvangers. Zouden we de successen van deze jaren de komende tijd weer mogen beleven? Het ziet er wel naar uit met deze geweldige jeugd.

In de negentiger jaren kwam de terugval. Heren 1 degradeerde enkele jaren achtereen. Het aantal seniorleden liep terug evenals het aantal jeugdleden. Daardoor kwamen we financiëel ook in een moeilijke periode terecht. Maar in de laatste jaren van de twintigste eeuw kwam de omwenteling mede doordat in de moeilijke jaren een grote groep trouwe leden zich met geweldige energie bleef inzetten om de problemen te boven te komen.

 

De laatste jaren richt B.C. Vossenberg zich weer op datgene wat in het verleden de kracht van de vereniging is geweest: het goed en verantwoord opleiden van de jeugd. Wie op een vrijdag in het begin van de avond aanwezig is in de sporthal zal er vast van overtuigd zijn dat over enkele jaren ook de prestaties weer goed zullen zijn. Er wordt hard getraind onder zeer deskundige leiding en met veel plezier door heel veel kinderen. In gesprekken met ouders hoor ik alleen maar lof voor de aanpak van onze vereniging. Deze tevredenheid resulteert ook in de actieve inbreng van een groot aantal ouders.


B.C. Vossenberg heeft in basketballand een goede naam. We zijn op verschillende niveaus in de Bond actief. Hans Dekkers is zelfs trainer en coach van het Nederlands jongens kadettenteam.
Er is in die 35 jaar iets moois gegroeid. We mogen daar gerust trots op zijn en moeten alle leden die zich daarvoor inzetten danken. Daarom mijn gelukwensen aan alle leden van B.C. Vossenberg!

Herman Groels 

Doorzoek de website

Contact

B.C. Vossenberg Oudenbosch Secretaris:
Mevr. C. Lips - van Beers
Beukenlaan 1A
4731 CD Oudenbosch
tel: 0165-392311
e-mail: cindyvanbeers@zonnet.nl
banknummer:
NL58 INGB 0005 1380 36

Evenementen Kalender

05-02-2017 18:08

BC Vossenberg 50 jaar, reünie 25 maart

Beste oud-leden,   Eind maart 2017 bestaat BC Vossenberg 50 jaar!   Verschillende activiteiten staan op het programma. Eén van de activiteiten vindt plaats op zaterdag 25 maart 2017, nl. een reünie voor oud-competitespelers en –speelsters van BC Vossenberg.   Het programma ziet er...
23-08-2015 21:15

Algemene Leden Vergadering

Op dinsdag 15 september 2015 om 20.00 uur zal in het restaurant van sporthal De Beuk de algemene ledenvergadering plaatsvinden. De convocatie wordt deze week via de mail naar u verstuurd. Van de jeugdleden zijn de ouders van harte welkom op de ALV.
21-08-2014 16:17

algemene ledenvergadering

Hierbij wil het bestuur van BC Vossenberg haar seniorleden en ouders van jeugdleden uitnodigen voor de algemene ledenvergadering die zal plaatsvinden op dinsdag 9 september om 20.00 uur in restaurant 'De Beuk'.   De agenda ziet er als volgt uit: Opening door de voorzitter Notulen Algemene...
19-01-2014 21:34

Gratis bezoek eredivisiewedstrijd in Den Bosch op 9 februari 2014.

  Op zondag 9 februari aanstaande zijn wij, BC Vossenberg, uitgenodigd voor het gratis bijwonen van een heren eredivisie basketbalwedstrijd tussen SPM Shoeters Den Bosch tegen Zorg en Zekerheid Leiden.   De wedstrijd vindt plaats in sporthal Maaspoort in ’s-Hertogenbosch en begint stipt...
11-08-2013 21:04

Vrijdag 16 Augustus eerste traing..

04-03-2013 07:41

BonBon actie 2013

Beste leden,                                               Alle leden die al wat...
25-01-2013 18:01

Sportballenbal op vrijdag 8 februari

Op vrijdagavond vanaf 20.00 uur wordt het Sportballenbal georganiseerd in het sportcafé De Beuk. Het Sportballenbal was in de jaren 80 en 90 een groot succes. Leden van de diverse Oudenbossche sportverenigingnen vieren samen carnaval op vrijdagavond in De Beuk. De nieuwe beheerder heeft het...
25-01-2013 17:59

vrijdag 8 februari 2013 GEEN training

Vrijdag 8 februari is er geen training. Deze avond is het Sportballenbal. Voor verdere informatie over het Sportballenbal zie evenementenkalender.
25-11-2012 12:30

Familietoernooi zondag 6 januari 2013

Zondag 6 januari 2013 willen wij weer een familietoernooi organiseren voor de leden en hun familie. Vorig seizoen heeft dit toernooi geen doorgang kunnen vinden door de perikelen rondom de sporthal. De jaren daarvoor is het familietoernooi steeds een groot succes geweest. Via de e-mail krijg je...
20-11-2012 16:43

Basketball Clinic Giants op 03/01/2013

Heb je zin om in de Kerstvakantie aan een Clinic deel te nemen dan is dit je kans. Vraag een inschrijfformulier aan via giantsacademyboz@gmail.com Let op de kosten)