Over B.C. Vossenberg

Onze vereniging is in de zestiger jaren ontstaan vanuit de Pabo "de Vossenberg" die gevestigd was in het tegenwoordige studiehuis van het Markland College aan de Pagnevaartweg te Oudenbosch. Op de Vossenberg werd in die jaren veel aan sport gedaan en de opleiding voor onderwijzers had daarin een landelijke bekendheid. Basketbal was in opkomst en werd ook op de Pabo populair. Door goede relaties van de gymleraren met enkele oud-basketballers in Breda werden wat wedstrijden georganiseerd tussen Bredase basketballers en studenten van de Vossenberg. Hieruit ontstonden Breda Pioniers - het huidige Barons - en B.C. Vossenberg.


Enkele spelers uit de beginjaren: Cees Dam, tegenwoordig directeur van basisschool "de Klaverweide" in Roosendaal; Theo Takx, jarenlang speler en aanvoerder en later trainer/coach van het eerste herenteam; Cor Kuypers, die later een centrale rol ging spelen in de groei van Blauwwit; Cees Gorissen, Marius van Straten, Ad Hopstaken, Stef van Roemburg. Zij allen studeerden aan de Vossenberg en werken nog steeds in het onderwijs.

In 1974 wilden mijn zoon Niels en zijn vrienden o.a. Huib Willers en Marc van der Vorst ook graag gaan basketballen. Samen met Theo Takx die de training zou gaan geven, werd een aspirantenteam opgericht. Een speler van dat team die nog steeds actief is bij onze vereniging was Hans Dekkers. Een jaar later was de aanwas bij de groep zo groot dat dit team moest worden opgesplitst in een aspirantenteam en een juniorenteam (kadetten kende de Bond toen nog niet). De grote doorbraak was echter de opening van de sporthal "de Beuk" in 1976.
Veel nieuwe leden traden toe. B.C. Vossenberg was geen schoolclub meer! Voor het eerst werden meisjes lid. Theo Takx nam de training van dit eerste meisjesteam op zich. Bekende namen uit dit eerste meisjesteam omdat ze nu nog zelf spelen of hun kinderen: Yvonne v.d. Vorst-Vermaesen, Honorée Rampaart-Groels, Pascale Becht-Groels.

Het minibasketbal was in opkomst en in augustus 1980 werd onder mijn leiding gestart met een meisjes- en een jongensteam. Een heel nieuwe ervaring, omdat vanaf toen ook ouders bij het clubgebeuren werden betrokken. Enkele aardige anekdotes uit die tijd: de 3 secondenregel gold toen ook voor de mini's. Omdat één van de meisjes wel erg lang in de bucket stond, werd er door de coach geroepen: "Nicole, eruit!". Huilend kwam Nicole op de bank zitten en zei: "Ik was er pas net in!". In een wedstrijd werd er wel erg veel gedribbeld (komt nog steeds voor!). Ik riep van de kant af: "Niet meer dribbelen!"; en een jongetje die de bal uit de rebound ving, liep met de bal onder zijn arm het veld over en scoorde aan de overkant.

 

In mei 1981 slaagden Hans Dekkers, Theo Takx en Niels Groels voor het examen trainer A. Hierdoor konden meer teams deskundige training krijgen. Theo Takx ging het eerste herenteam trainen en coachen en Hans Dekkers en Niels Groels zijn tot op vandaag nog steeds zeer actief.
In mei 1981 werd gestart met het recreantenteam. Veel mannen uit Oudenbosch hebben in dit team gespeeld, maar fysieke problemen mede ten gevolge van de leeftijd zorgden ervoor dat dit team steeds werd verjongd. Op dit moment spelen in dit team enkele ouders van jeugdleden en oud-spelers van vroegere seniorenteams.

In seizoen 1981/1982 namen 16 teams van onze vereniging deel aan de competitie. We hadden dan ook meer dan 150 leden! Ook sportief gezien waren de tachtiger jaren prima. Heren 1 ging steeds beter spelen mede door de inbreng van enkele uitstekende Belgen: o.a. Dominique Willekes, Michel Swinnen en Christ van Gool. Later zouden er veel meer Belgen komen van wie het peil veel lager was. Deze te grote inbreng heeft de club geen goed gedaan.
Het eerste damesteam promoveerde naar de overgangsklasse en speelt daar nog steeds een prominente rol. Het meest opmerkelijke van die jaren was dat onze jeugd alsmaar sterker werd. In 1985 werd het jongens-miniteam in Waalwijk zuidelijk kampioen. In 1987 werd dit succes in Boxmeer herhaald. Enkele nu nog bekende namen uit dit team: Fred Tims, Eric van Mechelen, Rudolf en Ronald Meulenberg, Jacco Snepvangers. Zouden we de successen van deze jaren de komende tijd weer mogen beleven? Het ziet er wel naar uit met deze geweldige jeugd.

In de negentiger jaren kwam de terugval. Heren 1 degradeerde enkele jaren achtereen. Het aantal seniorleden liep terug evenals het aantal jeugdleden. Daardoor kwamen we financiëel ook in een moeilijke periode terecht. Maar in de laatste jaren van de twintigste eeuw kwam de omwenteling mede doordat in de moeilijke jaren een grote groep trouwe leden zich met geweldige energie bleef inzetten om de problemen te boven te komen.

 

De laatste jaren richt B.C. Vossenberg zich weer op datgene wat in het verleden de kracht van de vereniging is geweest: het goed en verantwoord opleiden van de jeugd. Wie op een vrijdag in het begin van de avond aanwezig is in de sporthal zal er vast van overtuigd zijn dat over enkele jaren ook de prestaties weer goed zullen zijn. Er wordt hard getraind onder zeer deskundige leiding en met veel plezier door heel veel kinderen. In gesprekken met ouders hoor ik alleen maar lof voor de aanpak van onze vereniging. Deze tevredenheid resulteert ook in de actieve inbreng van een groot aantal ouders.


B.C. Vossenberg heeft in basketballand een goede naam. We zijn op verschillende niveaus in de Bond actief. Hans Dekkers is zelfs trainer en coach van het Nederlands jongens kadettenteam.
Er is in die 35 jaar iets moois gegroeid. We mogen daar gerust trots op zijn en moeten alle leden die zich daarvoor inzetten danken. Daarom mijn gelukwensen aan alle leden van B.C. Vossenberg!

Herman Groels 

Doorzoek de website

Contact

B.C. Vossenberg Oudenbosch Secretaris:
Mevr. C. Lips - van Beers
Beukenlaan 1A
4731 CD Oudenbosch
tel: 0165-392311
e-mail: cindyvanbeers@zonnet.nl
banknummer:
NL58 INGB 0005 1380 36

Evenementen Kalender

17-11-2012 17:15

vrijdag 28 december GEEN training

Vrijdagavond 28 december kunnen wij geen gebruik maken van de sporthal. Dit is in overleg met de beheerder van de sporthal gegaan. Er is een andere activiteit in De Beuk die avond.
09-11-2012 09:43

Project Sjors Sportief

Voor degene die nog geen basketbal spelen maar wel heel nieuwsgierig zijn wat deze sport inhoud kunnen via "Sjors Sportief" kennis maken met deze sport. Je moet je dan online opgeven waarna je automatisch een uitnodiging ontvangt. Als jet het toch al weet kun je natuurlijk op vrijdagavond...
28-10-2012 20:00

schrijfcursus vrijdag 2 november

Vo0or alle leden die hog geen wedstrijdsheet kunnen invullen is er op vrijdagavond 2 november van 20.00 uur tot 21.00 uur een schrijfcursus. Alle spelers van jongen U14-2 en meisjes U14 zijn via een e-mail uitgenodigd om deze cursus bij te wonen. OOk andere leden die nog niet kunnen schrijven...
09-10-2012 21:59

zondag 6 januari 2013 familietoernooi

Noteer allemaal in je agenda: Zondagmiddag 6 januari 2013 vindt het altijd gezellige familietoernooi plaats met op het eind van de middag een loterij. Eind november zal het inschrijfformulier via de mail verstuurd worden naar alle leden. 
25-09-2012 14:39

zaterdag 29 september de eerste thuiswedstrijden

Zaterdag 29 september worden de eerste thuiswedstrijden gespeeld in de vernieuwde sporthal De Beuk. Er ligt een nieuwe vloer in de hal, het cafe is geheel vernieuwd en de douches zijn ook aangepakt. We kunnen de tegenstanders weer met trots ontvangen. Laten we er een mooi, maar zeker ook een...
05-04-2012 16:43

BC Vossenberg dag

We hebben een programma samengesteld dat geschikt is voor alle leden, partners, ouders van jeugdleden en oud-leden, De middag wordt gevuld met sport en spel voor alle leden (jong, oud en alles wat daar tussenin zit) van onze vereniging. Natuurlijk zijn alle supporters hierbij...
27-02-2012 21:51

Bon Bon actie 2012

We zijn volop bezig met de organisatie van extra activiteiten om ons 45-jarig bestaan te vieren.   Natuurlijk willen we jullie graag een aantal activiteiten bieden waar nog lang over nagepraat zal worden. Om dit ook financieel rond te krijgen, willen we dit jaar weer een bonbonactie...
21-02-2012 19:25

Bezoek eredivisie wedstrijd Eiffeltowers in kader van 45 jarig bestaan.

Beste leden en ouders,   Dit seizoen bestaat BC Vossenberg maar liefst 45 jaar! Om dat te vieren worden er tal van activiteiten georganiseerd. Eén van die activiteiten is een bezoek aan de Heren Eredivisiewedstrijd Eiffeltowers Den Bosch tegen ZZ Leiden, twee van de drie topclubs in het...
15-08-2011 16:39

Grote Clubactie

Vorig jaar al aangekondigd. Het 45-jarig jubileum van onze vereniging staat voor de deur. Om wat extra inkomsten te genereren om eens flink uit te pakken doen we dit jaar weer mee met de Grote Clubactie. Dit jaar werken we wederom met automatisch incasso, zodat onze jeugdleden niet meer met...